Rewined - remarkable wines
Twitter

Word lid van Mijn Rewined.nl
Telefoon Rewined  T 035 - 6029576

Vinificatie van witte wijn

De eerste regel luidt: witte wijn ontstaat door gisting van alleen het sap van druiven. Steeltjes, velletjes, vruchtvlees en pitten moeten dus verwijderd worden. Daar zijn methoden voor: de ene bestaat erin de niet-getreden druiven uit te persen om wit sap te verkrijgen uit bijvoorbeeld een witte druivensoort met een blauwe schil (de pinot in Champagne), bij de andere begint men juist met het treden om de bessen te laten openbarsten.

Het gebeurt ook wel dat men de druiven voor het uitpersen eerst korte tijd laat weken zonder te gisten, opdat ze hun aroma's gemakkelijker loslaten. Vervolgens wordt de most geklaard, dat wil zeggen gezuiverd van alle plantaardige resten.

Contact met de lucht moet vermeden worden! Witte most, druivensap en jonge witte wijn hebben namelijk oxidatie te duchten, waardoor ze donker worden en aroma’s verliezen. De alcoholische fermentatie (gisting) die volgt, duurt gemiddeld veertien dagen. Dit proces moet in kuipen gebeuren bij een temperatuur van 18 °C, behalve voor de grote bewaarwijnen, die men in eiken fusten laat gisten bij een temperatuur van 25 °C.

Voor wijnen die bestemd zijn om jong en fris gedronken te worden, geldt nog een derde regel. Het risico dat appelzuur in melkzuur wordt omgezet moet vermeden worden, want deze tweede gisting doet afbreuk aan de aroma’s van de druivensoort. Voor bewaarwijnen is deze tweede gisting echter onontbeerlijk, want ze geeft hun de eigenschappen die ze moeten hebben om goed te rijpen.

Mijn Rewined.nl




Inloggen

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de gratis nieuwsbrief van Rewined.nl:
inschrijven voor de nieuwsbrief


Inschrijven

Winkelwagen


Uw winkelwagen is leeg
©2020 Rewined - remarkable wines | Dolphiq eCommerce | disclaimer | privacy policy | algemene voorwaarden | betalen met iDeal