Rewined - remarkable wines
Twitter

Word lid van Mijn Rewined.nl
Telefoon Rewined  T 035 - 6029576

Wijntermen


Wijntermen - A t/m M


Aards
De geur of smaak van een wijn. Lijkt op de geur van grond of paddestoelen. De bodemsamenstelling veroorzaakt de aardse geur/smaak van de wijn. Aards kan ook duiden op een gebrek in de wijn, wanneer slechte kurk is of onvoldoende gereinigd hout is gebruikt. Kan typerend zijn voor een bepaalde druivensoort.

Afdronk
Smaakindruk na het uitspugen of inslikken van de wijn. Is belangrijk om de kwaliteit te bepalen. Hoe intenser en langer de afdronk waarneembaar is, des te beter de wijn.

Alcohol
Ethanol ontstaat bij de omzetting van suikers door gisten; ondersteunt de structuur van een wijn, is wat zoetig (puntje van de tong), kan alcoholisch smaken.
Wettelijk ligt de grens tussen een alcoholisch en niet-alcoholisch product bij 0,5 vol%. Afronding op 0,5% op het etiket.

Alcoholisch
Smaakindruk, warm en zoetig op puntje van de tong. Niet altijd negatief. Hoe meer zuur in een wijn, hoe meer de alcohol wordt gemaskeerd

Amfoor
Oude opslagmethode. Een kruik waarin de wijn in vroegere tijden werd bewaard. De kruik werd met hars afgesloten om te voorkomen dat er zuurstof bij de wijn kwam.

Appelation
Appelatie. Beschermde naam. Komt van het franse appeler = een naam geven

Appelzuur
Komt in vrijwel al het (onrijpe) fruit voor. Wrange smaak. Van belang in een wijn omdat het bij draagt aan de houdbaarheid, body en aroma's.

Assemblage / assembleren
1 - Het samenstellen door wijnen te mengen. Uit verschillende wijngaarden, van meerdere druivenrassen of door jaren te roeren en te mengen. Vaak toegepast om ieder jaar een constante smaak te kunnen presenteren. Hele goede, dure champagnes kunnen uit ruim honderd verschillende wijnen zijn samengesteld.
2 - Het samenstellen van een wijn door druiven te mengen. Voor het persen kan men een druivensamenstelling maken. De eerste ideeën hiervoor zijn al in het voorjaar bekend. Men kan ook druiven door elkaar planten en alle druiven door elkaar verwerken.

Astringent
Stroef, wrang, inktachtig. Impressie in de mond welke ontstaat als gevolg van tannine welke onrijp of verouderd is, of in enorme hoeveelheid aanwezig.

Wijntermen - B


Bacchus
1 - Romeinse god van de wijn.
2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit het gebied Franken in Duitsland geven

Balans
Een harmonische wijn met evenwicht in zuren, fruit, alcohol en eventueel tannine

Balthasar
Fles met inhoud van 12 liter = 16 flessen. Genoemd naar 1 van de drie wijzen uit het oosten.

Barrique
1 - benaming voor een eikenhouten vat van ± 225 liter (Bordeauxmaat) waarin men wijn bewerkt/laat rijpen.
2 - Barrique-Ausbau (Duits). Benaming voor een wijn welke vatrijping heeft ondergaan. In Duitsland moet 30% nieuw hout worden gebruikt, maximale vatgrootte is 350 liter en de wijn dient minimaal 9 maanden in het vat te verblijven

Bâtonnage
Roeren van de (gistende) most tijdens de vinificatie. Het gistbezinksel komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal beter verlopen. Er ontstaat een vollere en rondere wijn

Bezinksel
Wijn van Cabernet Sauvignon druiven geeft veel depot, Pinot Noir amper. Kan zeer bitter smaken
1 - Ontstaat tijdens de gisting op de bodem van het vat (lie). Wanneer de wijn ongefilterd wordt gebotteld kunnen vaste delen in de fles komen
2 - Ontstaat tijdens de rijping van rode wijn in de fles en verzamelt zich op de bodem. Is te verwijderen door middel van decanteren.

Bitter
Smaakcomponent die bij rode wijnen meestal door tannine wordt veroorzaakt. Kan ook door slechte persing van de druiven worden veroorzaakt; bijvoorbeeld als de stelen van de druiven ook worden geperst. De smaak mag niet overheersen, maar kan zowel positief als negatief zijn.

Blad
Het blad van de druivenplant is heel belangrijk. Hiermee is de plant interactief met de omgeving; ademhaling en vochthuishouding worden hiermee geregeld. Snoeien is daarom enorm belangrijk: de wijnmaker grijpt hiermee in op deze processen.

Blend
Samengestelde wijn

Bottelen
Vullen van een fles. Gebeurt in Nederland met in bulk geïmporteerde wijn, maar natuurlijk ook in wijnproducerende landen.

Brut
Aanduiding voor een mousserende wijn waarbij het suikergehalte lager is dan 15 gram per liter

Wijntermen - C


Capsule

Omhulsel dat over de mond en een deel van de hals van een fles wordt aangebracht. Van metaal of kunststof. Dient op de meest correcte wijze enige millimeters onder de mond van de fles afgesneden te worden om contact met de wijn te vermijden

Cave
Kelder, meestal daar waar de mijn gemaakt wordt, vaak ondergronds om de temperatuur constant te houden

Cépage
Wordt gebruikt om aan te geven dat de wijn voor 100% van één druivensoort is gemaakt. Wettelijke begrenzing meestal bij 85%.

Champagne
1 - Wijnbouwgebied in noordwest Frankrijk met bijzondere klimatologische en bodemeigenschappen. Kalkbodem, bescherming tegen koude, vochtregulering door bossen en rivieren.
2 - Wereldwijd bekende mousserende wijn, gemaakt volgens de méthode champenoise van pinot noir, pinot meunier en/of chardonnay. Meestal staan wijnen van meerdere jaren aan de basis van een champagne dat een zekere constante in kwaliteit oplevert (assemblage). In heel goede wijnjaren wordt wijn van één jaar gebruikt en leveren een millésime-champagne op
3 - Rosé Champagne is een vorm van productontwikkeling welke rond 1900 voornamelijk bij koningshuizen en huizen van plezier werd geschonken. Hoeft niet in kwaliteit/smaak onder te doen voor de witte. Wordt gemaakt door aan de witte basis wijn rode wijn toe te voegen, welke veel kleur en body heeft

Chapeau
Laag welke op de gistende most ligt, bestaande uit vel, pit en schuim. Geeft bij het doorroeren weer meer smaak aan de wijn. Het kan ook juist de bedoeling zijn dat deze laag blijft liggen om zuurstof buiten te sluiten.

Chaptaliseren
Het toevoegen van suiker of suikerrijke most aan most of gistende wijn. Aanvankelijk gebruikte men ook honing. Suiker wordt toegevoegd om de juiste smaak te verkrijgen: waar bij vlees de smaak in het vet zit, komt veel smaak van wijn uit suiker en de restproducten van de gisting. In Frankrijk wordt gechaptaliseerd om een wijn binnen de regels van een appellatie een minimaal alcoholgehalte te kunnen geven.
Het toevoegen van suiker komt in alle wijnlanden voor.  In Duitsland is dat niet voor wijnen met predikaat toegestaan, in de meeste andere wijnlanden is men niet zo streng! In de Nieuwe Wereldlanden heeft men geen wetgeving om toevoeging van suiker te reguleren. In Europa zijn toevoegingen wettelijk begrensd.

Chips
Term voor het gebruik van houtsnippers om een houtsmaak aan de wijn te geven. Dit in tegenstelling tot het traditionele vat, waarin wijn ligt te rijpen. Deze snippers kunnen ook staven, balken of planken zijn.

Coupe
Type glas wat feestelijk staat met champagne. Helaas gaan daarmee wel alle aroma’s verloren. Beter is een tulpvormig glas of een hoog fluitglas.

wijntermen - D


Decanteren

Het overgieten van de wijn uit de fles in bijvoorbeeld een karaf. De bedoeling is dat dit voorzichtig gebeurd, want de vaste delen (depot) uit de wijn dienen in de fles achter te blijven. Met wat licht achter de fles tijdens het schenken is dit goed te zien. Wordt ook toegepast om een wijn te beluchten

Dessertwijn
Wijnen gemaakt van druiven met een enorme hoeveelheid suiker en extract. Grofweg bestaan er twee typen: zware wijnen met een hoog alcoholgehalte en enorm veel smaak, vaak ook door houtrijping, en wijnen met een lager alcoholgehalte en frisser, met een subtieler smaakniveau. De benaming is eigenlijk misleidend omdat deze wijnen ook als aperitief, bij verfijnde gerechten of tussen de gangen door wordt gebruikt.

Dosage
Ook: liquer d'expédition. Toevoeging aan mousserende wijn (sekt, champagne) na de 2e gisting in de fles om de smaak af te ronden. Suiker opgelost in wijn, om de zure smaak te compenseren of zoeter en smaakvoller te maken. Hiermee wordt bepaald of een wijn sec, brut of doux is.

Droog
Eigenlijk is droge wijn niets anders dan een wijn met weinig of geen restsuiker. In Duitsland zijn de kelders vaak zeer koel. Wil men daar een droge wijn verkrijgen dan zal vaak warmte aan de gistende wijn moeten worden toegevoegd om alle suiker (tot minder dan 4 g/l) te kunnen vergisten.

Dégorgement
Het verwijderen van de ijsprop uit een fles mousserende wijn na de tweede gisting

Dubbele magnum
Een fles met een inhoud van 3 liter

wijntermen - E


Eikenhout

Meest gebruikte houtsoort om vaten van te vervaardigen. Geeft body aan de wijn en maakt deze langer houdbaar. De invloed in de smaak van eikenhout is bepaald door de herkomst van het hout, de wijze van branden en de kuiper. Nieuw hout geeft een scherpere smaak aan de wijn dan vaker gebruikt hout.

Eiswein
Frisse zoete wijn met fruitige zuren en veel fijne smaaktonen. Zeer geschikt als aperitief, maar ook als dessertwijn bij niet te zure desserts.
De druiven, die gebruikt worden voor Eiswein, moeten in bevroren toestand worden geplukt en geperst zodat het ijs en de vloeistof te scheiden zullen zijn en een kleine opbrengst ontstaat. Een zeker risico is aanwezig: als er geen vorst optreed is de oogst verloren. Deze methode is al sinds 1880 bekend.
In andere landen dan Duitsland wordt ook wel Eiswein gemaakt door na de oogst de druiven te bevriezen met behulp van vloeibaar stikstof.

Elegant
Positief smaakkenmerk van een wijn. De wijn heeft finesse en is evenwichtig.

En primeur
En primeur aangeboden wijnen wisselen al van eigenaar voordat ze op fles zijn gebracht.
Vaak betreft het wijnen waarnaar de vraag groot is. Voor de consument is dit vaak de meest voordelige manier van aanschaf; in sommige gevallen zelfs de enige mogelijkheid, want zij kunnen reeds voor botteling geheel uitverkocht zijn. De wijnen rijpen bij de producent (die overigens het moment van uitleveren bepaalt) en komen na botteling, etikettering en verpakking beschikbaar voor transport naar Nederland. Van de aangeboden wijnen kan een indicatie betreffende leverdatum worden gegeven.

Enzymen
Een eiwit dat processen beïnvloed. In de gistcel zit zymase, wat zorgt voor de alcoholische gisting.

Etikettendrinker
Hij/zij die zonder veel kennis en smaak kiest voor een dure wijn met een beroemde naam

Evenwichtig
Wijn met alle smaakonderdelen en in de juiste verhoudingen

Extra brut
Aanduiding voor een mousserende wijn waarvan het suikergehalte ligt tussen de 0 en 6 gram per liter.

wijntermen - F


Fermentatie
 
Andere benaming voor het gistingsproces. Gebeurt onder andere in een gistkuip / cuve.

Fino
Fijne lichte droge sherry welke zich onder de flor heeft ontwikkeld

Fles
Verpakkingsmiddel voor wijn. Vroeger werd de wijn verpakt in amforen, in zakken en flessen met riet. De eerste flessen waren uivormig. Rond 1800 werden de flessen meer cilindervormig. Tegenwoordig zijn van flessen de vorm en inhoud gestandaardiseerd.

Flessenziekte
Als gevolg van ruw transport kan een wijn ondrinkbaar worden. Remedie: rust gedurende enige weken. Komt tegenwoordig minder voor dan vroeger.

Flor
Lichtgekleurde sherry is ontstaan doordat bij de rijping op vat een gistlaag op de vloeistof ligt, welke de wijn afsluit van zuurstof. Deze gistlaag wordt ook wel flor genoemd.

Flûte
Smal, hoog glas. Veel gebruikt voor mousserende wijnen, maar eigenlijk ook geschikt voor andere elegante wijnen.

Foudre
Benaming voor de grote vaten waarin men wijn maakt. Geschikt voor rijping, maar niet om een houtsmaak aan de wijn te geven. Voor nieuw hout is het contact met het hout niet intensief genoeg, en de vaten zijn vaak al oud.

Fruitig
Smaakcomponent. Een wijn bevat veel fruit wanneer in de neus/smaak herkenbaar fruit merkbaar is. De meest gewaardeerde smaak. Vooral bij jonge wijnen, want door rijpen verdwijnt het fruit en ontstaat het bouquet.

Wijntermen - G


Gesteente
Belangrijk bestanddeel van de bodem, geeft smaak en mineralen aan de wijn, is van belang voor de vochthuishouding in de bodem, regelt warmte, schept condities om diep te wortelen. Bijvoorbeeld kiezel.

Gistaroma
Komt voor in jonge witte wijnen en in mousserende wijnen met een tweede gisting op de fles. Is niet nodig. Wanneer de wijn voldoende body, smaak en complexiteit heeft en goed is geklaard/gefiltreerd, zal dit niet opvallen

Glucose
Druivensuiker. Best vergistende suiker, komt in gelijke hoeveelheden als fructose voor in druivensap. Wordt omgezet in alcohol en koolstofdioxide.

Glühwein
Gearomatiseerde wijn. Meestal wordt citroen-of sinaasappelschil met kaneel, kruidnagels en/of laurier gebruikt. De wijn wordt (flink) gezoet. Het is sinds de jaren 1970 toenemend gebruik om Glühwein te maken en te drinken. Bestaat sinds de middeleeuwen.

Glycerine
Ontstaat bij de vergisting van wijn. Vooral in de wijnen met edele rotting is het gehalte glycerine hoog, aangezien deze schimmel al vóór de gisting voor de productie van glycerine heeft gezorgd. Geeft in de mond een vettig, mollig of rond karakter. Hoe langzamer een gisting verloopt, hoe hoger het glycerinegehalte.

Groene oogst
Voor de oogst wordt fruit weggeknipt dat minder van kwaliteit is. Zeer belangrijke methode om een laag rendement te krijgen van erg goede druiven.

Goldkapsel
Een bijzondere selectie van druiven van het beste deel van een wijngaard wordt hiermee aangeduid. De fles krijgt een langere kurk en de capsule is goudkleurig en langer. Geen officiële benaming; toegepast voor wijnen die in kleine hoeveelheden worden gemaakt en op veilingen worden verkocht.

Granulaatkurk
Worden gemaakt van gemalen kurk met een bindmiddel als toevoeging. Deze zijn aanzienlijk goedkoper dan de natuurkurken.

Wijntermen - H


Halfdroog

Vage term voor wijnen met een suikergehalte tussen de 4 en 30 gram per liter. Niet droog, niet zoet.

Hard
Wrange smaak als gevolg van tannine

Herkurken
De fles opnieuw van een frisse kurk voorzien. Wordt toegepast bij oude wijn. Flessen kunnen ook worden bijgevuld.

Hybriden
Modern woord voor kruising. Bij de kruising van twee druivenrassen ontstaan hybriden. Dat geldt voor alle landbouwproducten. De bedoeling hiervan is om sterke eigenschappen van verschillende rassen te verenigen in één plant.

Hoofdgisting
Alcoholische gisting; proces waarbij suikers door gist worden omgezet in alcohol (ethanol) en koolzuurgas.

Histamine
Stof welke in wijn voor kan komen. Deze stof ontstaat tijdens de rijping van wijn en kan allergische reacties geven.

Hygiëne
Het is erg belangrijk in de wijngaard en de wijnkelder, tijdens het verpakken, de opslag, het transport, de verkoop en bij de consumptie hygiëne hoog in het vaandel te hebben. Smaakafwijkingen, maar ook gezondheidsrisico’s voor de consument zijn snel gemaakt.

Wijntermen - I


Impériale

Grote fles voor 6 liter stille wijn. Achtmaal een standaardmaat.

Inweken
Bewerking vlak voordat de gisting start. De schillen staan op het sap om de kleur-en aroma-uitwisseling te optimaliseren.

Inwijnen
Een glas voor gebruik voorspoelen met wat wijn

Irrigatie
Het onder- of bovengronds bevloeien van de bodem met water. Is niet overal toegestaan. Kan de opbrengst per hectare verhogen en daarmee de concentratie van de wijn verlagen. Kan evenwel ook droogte tegengaan en zo gebreken in de wijn voorkomen.

Wijntermen - J


Jaartal
Een goed wijnjaar is per gebied vast te stellen. Staat er een jaartal op de fles, dan zijn alle druiven die gebruikt zijn om de wijn te maken in dat jaar geoogst.

Jong
Er is sprake van een wijn met 'jonge smaak' indien:
- de zuren wat scherp zijn
- de tannine hard
- de kleur nog niet gebruind
- de smaken (ook van het hout) nog niet harmonieus zijn versmolten

Wijntermen - K


Kabinett

Predikaat dat de rijpheid van druiven garandeert. Het zegt iets over het minimale suikergehalte in de druif op het moment van oogsten. Dit vereiste mostgewicht verschilt per wijngebied.

Keldermeester
De eindverantwoordelijke voor het maken van een wijn.

Kiezel
Goede bodem voor de wijnstok. Geeft namelijk de mogelijkheid om diep te wortelen, is een effectieve drainage en kan warmte goed opslaan.

Klaren
Het helder maken van een wijn. Traditioneel wordt hiertoe handgeklopt eiwit, gelatine of een blaas gebruikt. Zwevende deeltjes in de wijn worden gebonden aan eiwitten, waardoor deze naar de bodem van het vat dalen (bezinken) en zo gescheiden kunnen worden van de heldere wijn. Tegenwoordig wordt veel filtratie toegepast. Dat kan zover gaan dat men zelfs water uit de wijn filtreert, opdat de wijn meer geconcentreerd wordt.

Klimaatkast
Wijnen worden het beste bewaard op een constante temperatuur. Dat kan in een klimaatkast. Er zijn verscheidene types, variërend in grootte en het aantal temperatuurzones.

Klei
Zware, rijke bodemsoort. Deze bodem is beter geschikt voor witte wijnen. Geeft veelal rijkere en vollere wijnen, soepel door lager zuurgehalte. Houdt het regenwater lang vast, in tegenstelling tot kiezel, krijt en zand.

Krasje
Bij mousserende wijn heeft een gasbel een kern nodig om zich vast te hechten. Na hechten groeit de bel. Na enige tijd wordt de bel groot genoeg om als een ballon naar boven te gaan. Erg schoon glaswerk wordt tegenwoordig voorzien van een krasje omdat er geen kern aanwezig is.

Kruidig
Positieve smaakaanduiding. Slaat meer op specerijen dan op groene kruiden.

Kurk
1. Grondstof voor de afsluiting van wijnflessen; wordt uit de schors van de kurkboom gesneden
2. Wijnziekte. Tijdens een proeverij murmelt wel eens iemand Kurk! Dit is eigenlijk een zeer negatieve aanduiding die wellicht enige nuance behoeft. Beter is het te spreken van schimmel.

KVNW
Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, opgericht in 1899. Branchevereniging met grote en kleine handelaren welke veel gemeenschappelijke belangen behartigt, zoals wetgeving en invoerrechten. Internationaal goed aanzien.

Wijntermen - L


Lactisch

Zuivelig. Zal vooral in witte wijnen een afwijking zijn na de appel-melkzuurgisting

Lagar
Betonnen kuip van een halve meter hoogte, die voor de helft met de zojuist geoogste druiven wordt gevuld. Hierin staan mannen om de druiven te pletten. Dit is een continu proces, dat een aantal dagen doorgaat, dus er zijn zeer veel mensen nodig om in ploegendienst te werken.

Likeurwijn
Versterkte wijn, alcohol 15-22% vol. Worden zo genoemd omdat de wijnen dezelfde stroperigheid hebben als likeuren.

Liquer de tirage
Suiker opgelost in wijn dat na het bottelen aan de champagnefles wordt toegevoegd. Deze suikers zijn nodig voor de 2e gisting.

Liquoreux
Rijke, edelzoete wijn.

Wijntermen - M


Maaswijn
Wijn van het gebied langs de rivier de Maas. De oudste moderne wijngaard in Nederland is Slavante op de Pietersberg, welke in 1967 is aangeplant door Frits Bosch.

Maceratie
Het weken van de schillen in de most of gistende wijn. Hierdoor komen meer aroma’s, kleur en smaak in de wijn.

Magnum
Een fles met een inhoud van 1,5 liter (een dubbele inhoud).

Maillardreactie
Chemische reactie waarbij belangrijke geuren en smaken ontstaan, zoals de geur en smaak van gebakken brood, vlees en rijpe smaken in oudere wijnen.

Marie-Jeane
Fles met inhoud van 4,5 liter

Master of Wine
Titel voor diegenen die de Londense wijnschool hebben doorlopen. Dit is de zwaarste opleiding voor vinologen.

Meeldauw
Plantenziekte die de druivenstok aantast. De eerste meeldauw is in 1850 vanuit Noord-Amerika naar Europa gekomen. Sindsdien is geen Europese wijnstok zonder schimmelaantasting mogelijk. De meeldauw geeft een grauw-wit laagje op de bladeren en druiven en doet deze verschrompelen. Meeldauw kan worden bestreden met Bordeause pap; een koper-kalkoplossing.

Melkzuurbacteriën
Bacteriën die appelzuur omzetten in het mildere melkzuur. Dit gebeurt tijdens de malolactische gisting.

Merlot
Belangrijk druivenras van Franse origine. De wijn heeft een blauwzwarte kleur, is vriednelijk, met een aromatische complexe smaak. De wijn geeft volheid en wordt wereldwijd op vele plaatsen verbouwd. vaak wordt de Merlot gebruikt om hardere wijnen, als Cabernet Sauvignon, te verzachten.

Microklimaat
Een klein gebied waar door de lokale weersgesteldheid en ligging een afwijkend klimaat heerst. Het klimaat is anders dan kenmerkend voor de omgeving. Plaatselijke vegetatie, rivieren, bergen, de nabijheid van de kust of de samenstelling van de bodem zijn van invloed op het microklimaat.

Most
Druivensap in het stadium tussen persen en wijn zijn.

Methode Traditionelle
Volgens deze klassieke bereidingsmethode, welke ook bij veel andere mousserende wijn gebruikelijk is, laat men de wijn een tweede gisting op de fles ondergaan bij lage temperatuur. Om de gisting op gang te brengen wordt aan de wijn in de fles gist en suiker toegevoegd en wordt de fles met een kroonkurk afgesloten. Het koolzuurgas dat bij de gisting ontstaat kan de fles niet uit en zal in de wijn oplossen, vooral omdat de druk in de fles toeneemt. De flessen worden met de kurk naar beneden opgeslagen in een pupitre en af en toe gedraaid, opdat de neerslag met onder andere gistcellen zich naar de kurk begeeft. Door de kurk en gistcellen te bevriezen, de ijsprop snel te verwijderen (dégorgement) en de fles aan te vullen met stille wijn en eventueel een dosage ontstaat een heldere mousserende wijn.

Mijn Rewined.nl




Inloggen

Nieuwsbrief

Inschrijven voor de gratis nieuwsbrief van Rewined.nl:
inschrijven voor de nieuwsbrief


Inschrijven

Winkelwagen


Uw winkelwagen is leeg
©2018 Rewined - remarkable wines | Dolphiq eCommerce | disclaimer | privacy policy | algemene voorwaarden | betalen met iDeal